Strāvas loggeris

Viss kautkas...
User avatar
binary
Profesors
Posts: 2663
Joined: 23 Sep 2012, 22:09
Location: Rīga, Baldone, Grobiņa, Varakļāni
Contact:

Strāvas loggeris

Post by binary » 08 Oct 2015, 08:20

Ir par saprātīgām naudām nopērkami kaut kādi strāvas loggeri, ko ieslēdz starp bateriju un modeli un kas saglabā info par patērēto strāvu kaut kādā savā čipā, no kura to pēc tam varētu nolasīt, pieslēdzot loggeri pie PC? Interesētu vismaz 20Hz (t.i., ne retāk ik pēc 50ms pieraksta tērējamo strāvu), precizitāte nav pārāk svarīga (0.1A būtu izcili), vismaz 20A-30A, datu saglabāšana vismaz 10-15 minūtēm.

Edit: Vispār tas loggeris varētu arī spriegumu pieglabāt, lai var redzēt arī patērēto jaudu.

Edit(2): Vispār ar 20 Hz būs par maz. Vismaz 50 Hz, ideālā gadījumā - vismaz 100 Hz. Pieņemot, ka tiek izmantoti vismaz 10bit ADC, vajadzētu vismaz 16Mb atmiņu.
Last edited by binary on 09 Oct 2015, 10:47, edited 1 time in total.
do you ever feel that if you weren't paid to write code, you'd do it anyway?

User avatar
hichkoks
Profesors
Posts: 714
Joined: 15 Sep 2010, 21:07
Location: Strazde, Talsu novads

Re: Strāvas loggeris

Post by hichkoks » 08 Oct 2015, 09:47

Manuprāt izdevīgāk pašam salikt uz arduino bazes
piemēram par bazi ņem šo
https://www.arduino.cc/en/Tutorial/Datalogger
, pieliec klāt šūnta R, ieliec rezultātus ekselī un dabūsi aprēķinus

User avatar
vilniz
Profesors
Posts: 1199
Joined: 16 May 2011, 11:54
Location: Ventspils

Re: Strāvas loggeris

Post by vilniz » 08 Oct 2015, 11:26

hichkoks wrote:Manuprāt izdevīgāk pašam salikt uz arduino bazes
piemēram par bazi ņem šo
https://www.arduino.cc/en/Tutorial/Datalogger
, pieliec klāt šūnta R, ieliec rezultātus ekselī un dabūsi aprēķinus
Es pat nečikātos ar šuntiem, paņemtu gatavu APM power moduli un pieliktu arduino.
Image

User avatar
binary
Profesors
Posts: 2663
Joined: 23 Sep 2012, 22:09
Location: Rīga, Baldone, Grobiņa, Varakļāni
Contact:

Re: Strāvas loggeris

Post by binary » 08 Oct 2015, 11:53

Un beigās 5 gramu vietā dabūnam 55 gramus…
Arduino noteikti nebūs - neprotu un negribu prast. Uz plikas atmegas bāzes var kaut ko mēģināt sataisīt, bet nu tas noteikti prasīs vairāk laika nekā "click-click-buy" (nu tas tā - ņemot vērā, ka mājās reti kad ir brīvs brīdis dienas gaišajā laikā, kad var kaut ko tādu darīt).
Nu un ja pats taisa, tad jau gribas pa skaisto - ar RTC, ar SMD atmiņas čipu utt…
Vai tiešām tā vēlme ir tik ļoti unikāla, ka nekā tāda ķīniešiem nav?
do you ever feel that if you weren't paid to write code, you'd do it anyway?

User avatar
hichkoks
Profesors
Posts: 714
Joined: 15 Sep 2010, 21:07
Location: Strazde, Talsu novads

Re: Strāvas loggeris

Post by hichkoks » 08 Oct 2015, 16:03

droši vien ir, bet tas nebūs lēti un viegli
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ogger.html
Un arduīno nav baigi jādomā, ir jau daudz izdomāts un publicēts
gribi ar pulksteni lūdzu
https://learn.adafruit.com/adafruit-data-logger-shield
lai pamainītu šo to pietiek ar stundu lai viss strādātu
Turu mājās pa rokai dažādus ķīniešu kitus lai ātri pabaudītu kādu uzdevumu, var teikt lego formā
Un programmas tekstā var tikt galā neiespringstot manuālu lasīšanā

Nevajag iestāties principos

User avatar
binary
Profesors
Posts: 2663
Joined: 23 Sep 2012, 22:09
Location: Rīga, Baldone, Grobiņa, Varakļāni
Contact:

Re: Strāvas loggeris

Post by binary » 08 Oct 2015, 17:46

Tas pirmais nav gluži ķīnietis. Jā, ir čupa ar funkcijām tajos 22 gramos, bet nu tas ir overkills šajā gadījumā. Nebūs īsti tas, ko meklēju.

Otrais - liels, smags klucis. Ietekmēs ne tikai svaru un patēriņu, bet arī modeļa uzvedību.

Tiešām jātaisa pašam un jātirgo par €10-15-20? Ko tad tur vajag… PCB (nosacīti kapeikas), MCU ($1-2?), atmiņas čipu ($x?), strāvas sensoru (to uz hall effect bāzes, ja grib pa skaisto, nevis ar rezistoru; $5), kaut kādu sprieguma reguli (divus?), pāris sīkus rezistorus un kondiķus, konnektoru pieslēgšanai pie PC… Nu jā, un lodējamu bateriju-bateriju, ja grib ar RTC. Viss pārējais ir softs, kura izmaksas ir vērā ņemamas, ja vajag pāris eksemplārus, bet faktiski neeksistējošas, ja ražo "ķīniešu cienīgos apjomos". Nu jā, vēl bateriju konnektori, lai gan tos gatavam produktam varbūt nemaz nelikt, lai lietotājs pats var pielodēt, kādus nu viņam vajag.
do you ever feel that if you weren't paid to write code, you'd do it anyway?

User avatar
hichkoks
Profesors
Posts: 714
Joined: 15 Sep 2010, 21:07
Location: Strazde, Talsu novads

Re: Strāvas loggeris

Post by hichkoks » 08 Oct 2015, 19:39

vēl pieskaiti plates(beta, parasti ir vairākas) izmaksas, lodēšanu, tā vietā lai uno samainītu uz nano

User avatar
UldisK
Profesors
Posts: 6360
Joined: 08 Jan 2012, 14:46
Location: Kuldīga

Re: Strāvas loggeris

Post by UldisK » 08 Oct 2015, 20:06

1.Ņem Taranis pulti , liec modelī Rx ar telemetriju , slēdzam klāt A un V devējus . Izņemam no pults SD karti , liek PC un analizē.
2. Ņem FAI logeri (ko liek planieriem) zinu ka viņš fiksē , GPS ātrumu , augstumu, THR stāvokli , spriegumu, vēl pieslēdzami ir citi devēji - iespējams ir arī strāvai.
3. Ņem jebkuru data logeri ar divām analogajām ieejām , attiecīgi pieslēdzam šuntu .
4. Iepriekš minētie varianti - liekās vissakraīgākie.
5. Nekā mantu kastē nav un negribās neko pašam taisīt, pērk gatavu par sakarīgu naudu http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ogger.html
log fail update up to 50hz

Par to lielo smago kluci - ja gribi mērīt strāvu 20-30A , 5g neierakstīsies , šunta installācija vien jau Tev tos 5g. svērs.

User avatar
binary
Profesors
Posts: 2663
Joined: 23 Sep 2012, 22:09
Location: Rīga, Baldone, Grobiņa, Varakļāni
Contact:

Re: Strāvas loggeris

Post by binary » 09 Oct 2015, 08:00

1. Pat ja Taranis ar telemetriju spēj nodrošināt datu apmaiņu pietiekamā ātrumā (apjomā), pāreja uz Taranis man izmaksās krietni vairāk nekā manām vajadzībām atbilstošs nopērkams loggeris. Pagaidām man pilnīgi pietiek ar 9x, tāpēc pulti mainīt vēl neplānoju. Kad pienāks laiks mainīt, tad nez vai nākamā būs Taranis…
2. FAI loggeris, cik noprotu, arī maksā kā minimums pussimtu-simtu, neskaitot devējus?
3. Variants ar data loggeri pagaidām izklausās OK. Varbūt vari ieteikt kādu konkrētu? Ne "brendīgo", protams.
4. Kā nu kuram…
5. Gribās jau pašam taisīt, bet pārāk daudz ir visādu tādu "gribās".

Par šunta instalāciju 5 gramos - nu labi, ņemam nevis šunta štruntu, bet sensoru, kas mēra strāvu, izmantojot hall efektu. Tādi maksā sākot ar $2 (Allegro Micro produkcija), sver 1-2 gramus, papildus vajag 2-3 sīkos kondiķus.
do you ever feel that if you weren't paid to write code, you'd do it anyway?

User avatar
UldisK
Profesors
Posts: 6360
Joined: 08 Jan 2012, 14:46
Location: Kuldīga

Re: Strāvas loggeris

Post by UldisK » 09 Oct 2015, 09:31

binary wrote:Par šunta instalāciju 5 gramos - nu labi, ņemam nevis šunta štruntu, bet sensoru, kas mēra strāvu, izmantojot hall efektu. Tādi maksā sākot ar $2 (Allegro Micro produkcija), sver 1-2 gramus, papildus vajag 2-3 sīkos kondiķus.
Nebesī mūs visus te ārā :D , paņem taču vienreiz kaut ko un uztaisi . ieliec bildes lai varam papriecāies un paslavēt. Jebkurš ieteikums tevi neapmirina. hola devējs lai sāktu lasīt ir jānovieto tajā magnētiskajā laukā , tātad šina , vai tā šina ir vadītājs jeb veidota kā šunts attiecīgam šķērsgriezumam svērs vienalga kaut ko , Tu esi svēris jeb rokās turējis APM power moduli - Visa Tava tehnoloģija tur jau stāv. Nav nopērkams normāls datu logeris par 5-10euro , tā kā nemaz nepūlēšos Tev ko meklēt un piedāvāt , ja tas HK gatavs kam nekas nav jātaisa arī Tev liekās ka nav sakarīgā cenā. Taisi tos datu logerus , un ja Tev izdodies tādu uztaisīt 10euro cenā ar visiem devējiem un tam būs vēl vismaz 3 analogās ieejas USB ligzda un softiņš kurā varu PC visu iebērt izanalizēt , ar prieku divus no Tevis iegādāšu. Un domāju ka ne es vienīgais.

User avatar
binary
Profesors
Posts: 2663
Joined: 23 Sep 2012, 22:09
Location: Rīga, Baldone, Grobiņa, Varakļāni
Contact:

Re: Strāvas loggeris

Post by binary » 09 Oct 2015, 10:17

Tu vispār esi redzējis strāvas sensorus uz holla devēja bāzes?
Nekur to holla devēju nav jānovieto. Pa lielam viņam ir 5 kājas - divas ir cauri ejošajai strāvai (baterijas "+" vadam), pārējās trīs ir mērījumu lasīšanai - viena GND, otrā VCC (barošana), trešā ir mērījuma outputs, kur spriegums ir proporcionāls patērētajai strāvai. Pats holla sensors ir tajā IC iekšā, tāpat kā viss pārējais.
Sīkajiem IC (mazākām strāvām) pirmās divas kājas realizētas nevis kā divas lielākas kājas, bet kā sīkākas kājas, attiecīgi inputam un outputam izmanto nevis pa vienai kājai, bet pa divām vai vairākām.
Nav vairs nekādi astoņdesmitie, kad elektriķiem visu to bija no nulles jātaisa.
Bet jā, protams, ir arī uz vada kabināmie holla devēji. Bet tajā gadījumā atkal "jādomā", kā mērīt strāvu.
UldisK wrote:Taisi tos datu logerus , un ja Tev izdodies tādu uztaisīt 10euro cenā ar visiem devējiem un tam būs vēl vismaz 3 analogās ieejas USB ligzda un softiņš kurā varu PC visu iebērt izanalizēt , ar prieku divus no Tevis iegādāšu. Un domāju ka ne es vienīgais.
Da nu… Varbūt izlasi vēlreiz diskusijas sākumu? NEVAJAG man ne "visus devējus", ne "vēl vismaz 3 analogās ieejas", "USB ligzda" utt. Ja vajag kaut ko tādu, tad jā - ejam uz veikalu, velkam ārā karti, iebāžam to POS termināli, ievadam PIN kodu, pēc tam priecājamies par to, ka no konta €50 aizripojuši priekš kaut kā, kas mums reāli ir nepieciešams.
Tas, ko man vajag - TIKAI strāva un spriegums. USB vietā var būt 4 pini priekš UART (USART?).
do you ever feel that if you weren't paid to write code, you'd do it anyway?

User avatar
binary
Profesors
Posts: 2663
Joined: 23 Sep 2012, 22:09
Location: Rīga, Baldone, Grobiņa, Varakļāni
Contact:

Re: Strāvas loggeris

Post by binary » 09 Oct 2015, 10:18

p.s. "patīk" man tā forumiešu attieksme - visi tik gudri, ka labāk zina, kas nu kuram nepieciešams - dari to, dari šito, un pofig, ko tam darītājam reāli vajag. No sērijas "ai, gribu šito - tātad viņam arī vajag tieši to, viņš jau tāds pamuļķis, ka pats to nesaprot".
do you ever feel that if you weren't paid to write code, you'd do it anyway?

User avatar
binary
Profesors
Posts: 2663
Joined: 23 Sep 2012, 22:09
Location: Rīga, Baldone, Grobiņa, Varakļāni
Contact:

Re: Strāvas loggeris

Post by binary » 09 Oct 2015, 10:42

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ystem.html - te mēs pašā centrā redzam lielizmēra strāvas sensoru. Svars esot 14.2g, no kuriem ~puse ir konnektori (vienu konnektoru es ņemtu nost, lodētu modeļa vadus pa taisno pie plates). Cena - pieņemama gatavam "ķīniešu brenda" produktam (ņemot vērā, kāds risinājums ir izmantots strāvas mērīšanai). Funkcionalitāte - mēra spriegumu un strāvu - tieši tas, ko vajag. Datu pārraide - telemetrija, kas viņu padara manām vajadzībām. Būtu nevis telemetrija, bet lokāls MCU ar atmiņas čipu - derētu, turklāt pašizmaksa uz tā rēķina pieaugtu minimāli.

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... lyzer.html - vispār 10g ar vadiem un displeju. Mēra to pašu strāvu, spriegumu. Skāde tik, ka rāda to visu uz displeja, turklāt saglabā tikai min un max. Noravētu displeju, pieliktu atmiņas čipu par $2 - būtu OK - viegls, lēts.

Kā redzams, strāvas un sprieguma mērīšanai nevajag ne 20+ gramus, ne 50+ dolārus. Cita lieta - ko ar tiem datiem pēc tam dara - dzen uz telemetrijas Tx vai pieglabā lokālā čipā.
do you ever feel that if you weren't paid to write code, you'd do it anyway?

User avatar
binary
Profesors
Posts: 2663
Joined: 23 Sep 2012, 22:09
Location: Rīga, Baldone, Grobiņa, Varakļāni
Contact:

Re: Strāvas loggeris

Post by binary » 09 Oct 2015, 10:51

UldisK wrote:paņem taču vienreiz kaut ko un uztaisi . ieliec bildes lai varam papriecāies un paslavēt.
Nav jau jēgas te likt bildes, dalīties ar kaut ko utt. Būs nevis "papriecāsies un paslavēs", bet nories kā vecu kaķi, jo tas, ko es varētu taisīt, taču pilnīgi nekam neder un nav vajadzīgs, jo nedara visu to, ko jumsiem gribas.
do you ever feel that if you weren't paid to write code, you'd do it anyway?

User avatar
UldisK
Profesors
Posts: 6360
Joined: 08 Jan 2012, 14:46
Location: Kuldīga

Re: Strāvas loggeris

Post by UldisK » 09 Oct 2015, 11:17

Tava attieksme šajā forumā arī ir ievērības cienīga - rakstnieks, filazofs , visu zinošs bez prakses, kuram visus sapņus realizēt tarucē visādi apstākļi, faktori tikai ne pats. Esi populārs arī ārpus šī foruma aprindām un Tevi pasākumos piemin cilvēki kuri šeit neko nepostē.
Un ja atmiņa neviļ Tu gribēji loggeri nevis kaut ko, kur kaut kas kaut kur jāpielodē , jāatlodē , kā būtu ja tas darītu to bet nedarītu to ... nekam nevajadzīgas diskusijas - tas svars HK ir norādīts - sūtīšanas - tātad ņem nost USB vadu un iepakojumu - cik Tev tur paliek tie grami??? Kāda šķirba kur atrodās hola devējs un kā tas izpildīts - 30A strāvai vajag attiecīgu šķērsgriezumu, pats esi redzējis hola devējus kurus novieto UZ šinām? Ta kāda jēga, tāpat neko netaisīsi. Tev neliekās absurds ka piekasies 5g lieka svara modelim kurš tērēs 30A strāvu.

Post Reply